BOOKS & BOOZE S TOMÁŠEM MOZREM

alcronprague books and booze suchy unor main
Bar
29. 04. 2025

Před námi je další letošní session ze série pravidelných setkání s expertem na barovou literaturu Tomášem Mozrem!

Již 29.4. vypukne další Books & Booze, tentokrát na téma Spritz: S lehkostí bublinek.

Není spritz jako spritz. Zatímco anglický novinář Tom Standage ve své knize A History of the World in 6 Glasses poukazuje na zvyk starověkých Řeků ředit víno vodou, aby udržely průběh dané hostiny v patřičných mezích, moderní Spritz má již poněkud jiné konotace. Do určité míry je nutné začít u vína s vodou, které nás přivádí k rakouským vojáků habsburské monarchie. Nicméně ona moderní interpretace spritzu je nedílně spojena s italskými aperitivy. Na historii spritzu, jeho současné podoby i budoucí vývoj se tak zaměříme v rámci příštího dubnového setkání Books & Booze.

Ačkoli bychom mohli datovat prvopočátky mísení bílého vína a vody již do doby antiky, kdy postupně od starověkých Řeků tento obyčej převzali také Římané, původ moderního spritzu sahá podle nespočtu odhadů spíše do doby, kdy habsburská monarchie ovládala severovýchodní část Itálie, jejíž centrum představují Benátky. Právě zde se podle legendy váže vznik spritzu k rakouským vojákům, obchodníkům, ale i diplomatům, kteří během svého pobytu v severní Itálii hojně popíjeli víno v místních tavernách. Jelikož však na ně bylo příliš silné, museli si jej údajně upravovat střikem vody, aby lépe vyhovovalo jejich jazyku zvyklému na ryzlink. Nově příchozí hosté si tak náhle začali objednávat tzv. spritzen wine, čili víno se střikem, třebaže oficiální označení Spritzer bylo uznáno až v roce 1961.

Zdaleka nejslavnějším a nejúspěšnějším zástupcem celé kategorie je Aperol Spritz, jenž si zdárně razí cestu světem a zaujal místo novodobé klasiky. Málo se ale hovoří o tom, že nejvíce se jej vypije právě v severní Itálii. Důkazem budiž odhad společnosti Gruppo Campari, podle nějž se v oblasti Benátska údajně vypije až 300 tisíc Spritzů za den, což znamená, že místní lidé zkonzumují více něž dvě stě Spritzů za minutu.

Jak se má Spritz připravovat a pít? Vždyť receptura pro Spritz není pevně stanovena. Navzdory tomu se zpravidla pro zachování hořkosti doporučuje zachovat poměr tří dílů prosecca, dvou dílů bitteru a jeden díl sody, což koneckonců uvádí na svých etiketách také výrobce Aperolu. Na druhé straně naopak najdeme doporučení, kdy by se koktejl měl skládat z prosecca či jakéhokoli jiného šumivého vína a minimálně 30-40% perlivé vody, přičemž zbývajících 30 % připadne na nějaký další alkohol doplňující obvykle onu typickou červenou barvu.

Věděli jste, že podle norem IBA má být Spritz servírován ve sklenici typu old fashioned? V dnešní době se ovšem za standard považuje servis ve sklenicích na stopce naplněných až po okraj ledem, což má údajně na svědomí Bar La Capannina, který se nachází v Lido di Jesolo a který rovněž v polovině 90. let 20. století jako první nahradil obyčejné tiché bílé víno za prosecco.

Pomeranč, citrón, nebo snad oliva? Poněkud méně známým faktem zůstává, že podle daného bitteru a celkového profilu koktejlu se řídí rovněž ozdoba. V případě Spritzu tak můžeme najít kupříkladu plátek citrónu, pomeranče, ale také vloženou olivu, což využívá ve své kombinaci s proseccem rovněž likér Italicus, jenž vyniká svou příchutí bergamotu.

To i mnoho dalšího se dozvíte, když přijdete 29.4.2025 k nám!

A hlavně také budete mít možnost ochutnat některé z koktejlů za podpory značky: Aperol, Sarti, Campari.

Tomáš a Alcron Bar team přivítají hosty vždy ve dvou vlnách. První od 17:00 a druhé od 19:00, kdy se hosté mohou připojit kdykoliv.

Všichni, kteří chtějí prozkoumat tajemství světa koktejlů a barové kultury jsou srdečně zváni a navíc tato jedinečná událost je otevřená všem ZDARMA! A to je důvod, proč byste si opravdu neměli nechat tuto událost ujít!

Zúčastníte se šesti z dvanácti tematických večerů? Stáváte se pak jedinečným členem skupiny „Friends of Alcron“ a těšte se na překvapení.

Pro více informací kontaktujte Alcron Bar na: alcron.bar@almanachotels.com nebo se podívejte na: BOOKS & BOOZE s Tomášem Mozrem | Alcron (alcronprague.cz)